Dünyada yaşam süresi giderek uzuyor. 1990’da 100 yaş üstünde 92 bin kişi vardı, 2021’deyse bu sayı 621 bini buldu.
Fiziksel aktivite, pozitif düşünme, iyi ilişkiler… Tüm bunlar uzun yaşam için etkili olsa da, iyi beslenme bu formülün aslında olmazsa olmazı.
Sağlık uzmanları ise uzun ve zinde bir yaşam için tüketilmesi gereken yiyecekleri şu şekilde sıralıyor…
SEBZE
Yazar ve aile hekimi Dr. Mark Hyman, HuffPost’a uzun yaşamın sırrının içerdikleri tüm antiinflamatuar, anti-kanser ve yaşlanma karşıtı özellikleri sebebiyle bitkisel besinlerde olduğunu söyledi.
Hyman, “Aslında turpgillerden ne kadar yiyebileceğinize dair bir üst sınır yok, ancak iyi bir kural tabağınızın yaklaşık dörtte üçünü bunlarla kaplamaktır” dedi.
KOYU YAPRAKLI YEŞİLLİKLER
Dahiliye uzmanı Dr. Linda Shiue’ye göre, ıspanak, pazı gibi koyu yapraklı yeşilliklerin, yüksek lif içerikleri ve kalp dostu olmaları nedeniyle tüketilmesi gerekiyor.
YAĞLI BALIK
Dr. Hyman, “Haftada iki kez somon yemek; kalp krizi, aritmi, felç, yüksek tansiyon ve yüksek trigliserit riskinizi azaltmak için yeterlidir” dedi.
Omega-3, yaşlandıkça sağlığımıza yönelik en büyük tehditlerden biri olan iltihapla savaşmaya yardımcı olur.
SIZMA ZEYTİNYAĞI
Dr. Hyman, “Günde sadece yarım çay kaşığı sızma zeytinyağı, kardiyovasküler hastalık, nörodejeneratif hastalıklar, solunum yolu hastalıkları ve kanserden ölüm riskini önemli ölçüde azaltabilir” dedi.
MEYVE
Geleneksel tatlıları bir kenara bırakın ve antioksidan açısından yüksek, kötü şeker türü bakımından düşük olan meyvelerden bir avuç alın.
FERMENTE GIDALAR
Dr. Hyman, kimchi’den kombucha’ya kadar bu yiyeceklerin “sağlıklı bir bağırsağı korumanıza yardımcı olan faydalı bakteriler” içerdiğini söyledi.
Bağışıklığı artırmaya, iltihaplanmayı azaltmaya ve bağırsaklarımızı düzenlemeye yardımcı olan bakteriler, uzun ömür için iyi kabul ediliyor.
Dr. Hyman, “Bu, sağlıklı bir vücudu korumak için gereklidir ve uzun vadeli sağlığımız için kritik öneme sahiptir” dedi.
KURUYEMİŞ VE TOHUMLAR
New York Comite Hassas Tıp ve Sağlıklı Uzun Ömür Merkezi’nin kurucusu Dr. Florence Comite, ceviz, fındık, badem gibi çeşitlerin lif ve proteinle dolu olduğunu söyledi.
Dr. Comite, “Ceviz benim favorilerim arasında yer alıyor çünkü aynı zamanda yağlı balıklardan elde edilen ve kalp dostu yağlar olan bitkisel bazlı omega-3 yağ asitleri açısından da iyi bir kaynak.” dedi.
YOĞURT
Dr. Comite, saf yoğurdun protein, kalsiyum ve magnezyum açısından yüksek olduğunu söylüyor.
BİTTER ÇİKOLATA
Dr. Comite, %75 veya daha fazla kakao içeriğine sahip çikolatayı önererek, “Bitter çikolatanın, diğer bir süper uzun ömürlü yiyecek olan yaban mersinden bile daha fazla antioksidan içerdiğini” söyledi.
Doktor ayrıca bitter çikolata tüketmenin beyin sağlığına da faydalı olduğunu da ekledi.
BAKLAGİLLER
Dr. Shiue, mercimek, yer fıstığı ve benzerlerinin “kan şekerini dengeleyebileceğini ve kolesterolü düşürebileceğini” ve “kolon kanseri riskinizi azaltmanıza yardımcı olabileceğini” söyledi.
DOMATES
Dr. Shiue, domatesteki likopenin kardiyovasküler sağlığa yardımcı olduğu bilinen bir antioksidan olduğunu söyledi. Domateslerde ayrıca bağışıklık için gerekli olan bol miktarda C vitamini de bulunuyor.
GÜNDEM
15 Kasım 2024SPOR
15 Kasım 2024GÜNDEM
15 Kasım 2024SPOR
15 Kasım 2024SPOR
15 Kasım 2024GÜNDEM
15 Kasım 2024GÜNDEM
15 Kasım 2024